Spyros Pan - Hang and Handpan music

Ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος ευρύτερα γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Σπύρος Παν» γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στη Μεγάλη Βρετανία. Ταυτόχρονα με τις σπουδές του ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής.

Στα μέσα του 2007 εργαζόμενος στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού του πανεπιστημίου London School of Economics αποφασίζει μια ριζική αλλαγή κατεύθυνσης. Επισκέπτεται μια οικοκοινότητα στη Μαδέιρα για να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο permaculture. Εκεί μαθαίνει για την ύπαρξη ενός σπάνιου και σύγχρονου μουσικού οργάνου, του Hang.

Αποκτά το πρώτο του Hang το Σεπτέμβριο του 2007 και αποφασίζει να διακόψει κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, αφιερώνοντας ολοκληρωτικά όλη του την ενέργεια στην εξερεύνηση των δυνατοτήτων του ιδιαίτερου αυτού μουσικού οργάνου. Συνοδοιπόροι στην πορεία αυτή είναι η σύνδεση με το παρόν και η αυτοδιδαχή. Ταξιδεύει ανά την υφήλιο λαμβάνοντας μουσικές επιρροές και συναντά άλλους μουσικούς διαφόρων εθνικοτήτων με τους οποίους πειραματίζεται στον συνδυασμό του Hang με άλλα μουσικά όργανα.

Συνθέτει μόνος του τη μουσική του, η οποία είναι ένα αμάλγαμα στοιχείων new age, contemporary world music και ambient. Για τον ίδιο η μουσική έκφραση αντιπροσωπεύει μια κατάθεση ψυχής, μια προσπάθεια εξωτερίκευσης και επικοινωνίας του εσωτερικού κόσμου. Ένα μονοπάτι το οποίο βαδίζεται ελεύθερα δίχως κανόνες ή σχολές. Επηρεάζεται από την προσπάθεια του ανθρώπου να αποτινάξει από πάνω του τα πέπλα του φόβου, από τη δύναμη της ψυχής, και την λαμπερή ποιότητα της Αγάπης.

Σχεδόν επτά χρόνια μετά, κουβαλά στις αποσκευές του δύο προσωπικούς δίσκους με συνθέσεις για σόλο Hang, συμμετοχή στο soundtrack της ταινίας του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Γιάνναρη «Άνθρωπος στη Θάλασσα», καθώς και πληθώρα εμφανίσεων σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σημαντικές Ημερομηνίες

 • Δεκέμβριος 2013. Μουσική σύνθεση σε αφήγηση ποιημάτων Καβάφη με τίτλο «Θάλασσα του Πρωιού». Αφήγηση, σχεδιασμός και σκηνοθετική επιμέλεια: Σάσα Βούλγαρη.
 • Νοέμβριος 2013. Συμμετοχή στο TEDx Athens. Στέγη Γραμμάτων κ Τεχνών. Αθήνα.
 • Ιούνιος 2013. Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής. Κύθηρα.
 • Ιούνιος 2013. Συμμετοχή στο Athens Fringe Network Festival 2013, Αθήνα.
 • Ιανουάριος 2012. Μουσική συμμετοχή στο Forum Europeen de Bioethique, Στρασβούργο, Γαλλία.
 • Αύγουστος 2011. Συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ Aurillac 2011, Aurillac, Γαλλία.
 • Μάιος 2011. Κυκλοφορία της δεύτερης δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο «Ω»
 • Νοέμβριος 2010. Μουσική σύνθεση σε αφήγηση ιστοριών για ενήλικο κοινό με τίτλο «Μέσα στου νερού το καθρέπτισμα». Αφήγηση και σκηνοθετική επιμέλεια: Σάσα Βούλγαρη. Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης
 • Οκτώβριος 2010. Συμμετοχή στο soundtrack της ταινίας «Άνθρωπος στη Θάλασσα» του σκηνοθέτη Κ. Γιάνναρη.
 • Απρίλιος 2010. Συμμετοχή στο φεστιβάλ Tokyo Design Festa 2010, Τόκιο - Ιαπωνία.
 • Νοέμβριος 2009. Κυκλοφορία της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο «Hanging on a Dream».
 • Μάιος 2009. Νύχτα Μουσείων. Μουσική σύνθεση σε αφήγηση ιστοριών του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για ενήλικο κοινό στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «Τι είδε το φεγγάρι». Αφήγηση και σκηνοθετική επιμέλεια: Σάσα Βούλγαρη.
 • Φεβρουάριος 2009. Μουσική σύνθεση σε αφήγηση ιστοριών για ενήλικο κοινό με τίτλο «Αμρίτα - Το νερό της Ζωής». Αφήγηση και σκηνοθετική επιμέλεια: Σάσα Βούλγαρη. Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.
 • Μάιος 2008. Συμμετοχή στην καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης των κατοίκων της Βιρμανίας ύστερα από τις καταστροφικές συνέπειες του κυκλώνα Nargis.

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.spyrospan.com
www.facebook.com/spyrospan.hang

 

PANArt Hang - το όργανο του μέλλοντος από το παρελθόν.

Το Hang είναι ένα σύγχρονο μουσικό όργανο που κατασκευάζεται από την εταιρεία PANArt με έδρα την Βέρνη και ανήκει στην κατηγορία των ιδιοφώνων. Το Hang παρουσιάσθηκε επίσημα στην μουσική κοινότητα και αναγνωρίστηκε ως επίσημο μουσικό όργανο το 2002.

Αποτελείται από σφυρήλατο ατσάλι και το ιδιόμορφο σχήμα του δίνει τη δυνατότητα στο μουσικό να συνδυάζει ρυθμολογία με μελωδία. Ο ήχος του Hang είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για το ανθρώπινο αυτί. Ενίοτε δονούμενο με ζωντάνια, άλλοτε απαλό και τρυφερό σαν χάδι, παράγει ένα πρωτόγνωρο συγκερασμό ήχων.

Αποτυπώνεται στη μνήμη ως ένα όργανο με μοναδικό ήχο, που βοηθά τον ακροατή να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του – και να τα αφήσει να κυλήσουν ελεύθερα. Το ιδιότροπο, μα ταυτόχρονα, αλλόκοτα οικείο σχήμα του, που θυμίζει ιπτάμενο δίσκο, οι ήχοι οι οποίοι βγάζει και συνάμα η «ζεστή» αίσθηση που χαρίζει στην αφή, αποτελούν μια αστείρευτη πηγή μαγνητικής ενέργειας.

H απόκτηση του Hang δεν ακολουθεί την συμβατική οδό της αγοράς. Δεν είναι προϊόν μαζικής παραγωγής και δεν πωλείται στα καταστήματα. Αντίθετα οι ενδιαφερόμενοι μέχρι και τα μέσα του 2013 καλούνταν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για το Hang στους κατασκευαστές γράφοντας ένα γράμμα και περιμένοντας την απάντησή τους. Από τον Αύγουστο του 2013, η εταιρεία PANArt δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της πως η διαδικασία παραγωγής του Hang σταματά προκειμένου να εστιάσουν την ενέργειά τους στην κατασκευή ενός νέου μουσικού οργάνου.

Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν εμφανιστεί και άλλοι κατασκευαστές οργάνων τύπου Hang, που αποτελούν μια αξιοσημείωτη προσπάθεια δημιουργίας.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα όργανα:

www.hang.ch

www.pantheonsteel.com

www.hangblog.org

Video

Ρητορική στην Αθήνα

Ημερίδα για τη Ρητορική