Καθηγητής Christian Kock
Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, Δανία

«Ορίζοντας και υποστηρίζοντάς τη Ρητορική την ίδια στιγμή: Ενας απόκρυφος διάλογος, μεταξύ Γοργία και Σωκράτη, που “ανακαλύφθηκε” πρόσφατα.»

Ο διάλογος αυτός, που ο καθηγητής Kock θα εισαγάγει και θα παρουσιάσει σε κοινό για πρώτη φορά στην ημερίδα, τοποθετείται στα Ηλύσια Πεδία. Εκεί, ο Γοργίας ο «σοφιστής», ο άνθρωπος που για πρώτη φορά έφερε τη ρητορική στην Αθήνα, συναντά τον Σωκράτη και υπερασπίζεται τον εαυτό του κατά των επικρίσεων εναντίον του και εναντίον της ρητορικής που έθεσε ο Σωκράτης στους διαλόγους του Πλάτωνα. Έχοντας μελετήσει τον μαθητή του Πλάτωνα, Αριστοτέλη, ο Γοργίας προτείνει έναν τρόπο για να ορίσει τη ρητορική με τρόπο που νομίζει ότι την προσδιορίζει ως μια συνεκτική και ουσιαστική πειθαρχία στον κόσμο της μάθησης, και θα μπορούσε επίσης να παρέχει μια σταθερή βάση για την οικοδόμηση ενός ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών στη ρητορική. Ο Σωκράτης, ανακαλύπτοντας ότι το παιχνίδι έχει στραφεί εναντίον του για αλλαγή, νομίζει ότι είναι μια πολύ ζεστή ημέρα.

Βιογραφικό: Ο Christian Kock είναι καθηγητής της Ρητορικής στο Τμήμα Μέσων Ενημέρωσης, Νόησης και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στη Δανία. Με σπουδές στη συγκριτική λογοτεχνία, έχει δημοσιεύσει και διδάξει θεωρία επιχειρηματολογίας, πολιτική συζήτηση, αξιοπιστία, πολιτική δημοσιογραφία, ιστορία της ρητορικής, λογοτεχνική αισθητική και θεωρία της υποδοχής, στιχουργία, αισθητική της μουσικής, και παιδαγωγική της γραφής. Είναι συγγραφέας ή συν - συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων, κεφαλαίων βιβλίων και άρθρων σε αγγλική και δανική γλώσσα σχετικά με τη ρητορική, την πολιτική συζήτηση, την επιχειρηματολογία, τη λογοτεχνική εμπειρία και την παιδαγωγική, την ποιητική, τη μουσικολογία και τη δημοσιογραφία. Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν τα De svarer ikke (Δεν Απαντούν), 2011, Ρητορική Πολιτειότητα και Δημόσια Διαβούλευση, Penn State University Press, 2012 (με τη Lisa Villadsen), Ordets magt (Η Δύναμη του Λόγου ), 2012 και Retorisk PRAKSIS (Ρητορική Πράξη), 2013. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής πολλών διεθνών περιοδικών και είναι συχνός σχολιαστής σε θέματα πολιτικού διαλόγου και δημοσιογραφίας σε Δανέζικα εθνικά μέσα ενημέρωσης.

Ρητορική στην Αθήνα

Ημερίδα για τη Ρητορική