Ποιοι είμαστε

 

 

 Ο Μανώλης και η Νικολέττα είναι ζευγάρι στη ζωή και ενθουσιασμένοι με τη ρητορική.

Μανώλης Πολυχρονίδης

Ο Μανώλης Πολυχρονίδης είναι εκπαιδευτής ρητορικής, με σπουδές στην πολιτική επιστήμη και την κοινωνιολογία και σημαντική εμπειρία στους αγώνες αντιλογίας (debating), στη δημόσια διαβούλευση (public deliberation) και σε εθελοντικές οργανώσεις που αφορούν την εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την διαπολιτισμική επικοινωνία και την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει εκπαιδευτεί στον συντονισμό εκπαιδευτικών ομάδων (critical friends group facilitation), στην εκπαίδευση ενηλίκων, αφήγηση ιστοριών (storytelling) και στην επικοινωνία της επιστήμης. Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμες εισηγήσεις και σεμινάρια επικοινωνίας, φιλοσοφίας και αυτογνωσίας. Έχει δώσει ο ίδιος δημόσιες ομιλίες, έχει κάνει ιδιωτικά μαθήματα ρητορικής και έχει διοργανώσει ποικίλες σχετικές εκπαιδεύσεις και ομιλίες για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Είναι γραμματέας και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, παλαιός μαθητής του Ρητορικού Κύκλου και ενεργό μέλος του αγγλόφωνου και του ελληνόφωνου ομίλου ρητορικής ενηλίκων Toastmasters. Είναι επίσης ιδρυτής και εκπαιδευτής στους ρητορικούς ομίλους σε τέσσερα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία (15ο Αμαρουσίου, 4ο Παλαιού Φαλήρου, 9ο Αθηνών και 4ο Αμαρουσίου). Από πέρυσι συνεργάζεται με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Διαπραγματεύσεων (DIN) και με το Γερμανικό Ίδρυμα Friedrich Naumann στα σεμινάρια Φιλελεύθερης Πολιτικής Σκέψης.

----------------

Ο Μανώλης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης από γονείς ιατρούς και μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα από το 1ο Λύκειο Κηφισιάς και ήταν βαθμοφόρος (Αρχηγός Ομάδας Προσκόπων) στο 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Κηφισιάς.

Αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με λίαν καλώς (1993-1997), ενώ παράλληλα παρακολουθούσε σπουδές στην Οικονομική Επιστήμη στο Deree College (Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας) τις οποίες τελείωσε το 2002 με high distinction. Επίσης έκανε ένα τετράμηνο Erasmus, στο Πανεπιστήμιο της Λουβέν (Leuven) στο Βέλγιο, σε ένα εντατικό πρόγραμμα συγκέντρωσης φοιτητών στην Κοινωνική Ασφάλεια (Social Security). Παρακολούθησε αρκετά σεμινάρια και διεθνή συνέδρια στην Πολιτική Επιστήμη, τις Κοινωνικές Επιστήμες, τη Ρητορική και την Επιχειρηματολογία καθώς και τα καλοκαιρινά σχολεία Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (2000) και Discourse Theory and Analysis στο Πανεπιστήμιο του Essex (2001).

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό, αρχικά στις Φρεγάτες Ύδρα και Σπέτσες, έκανε εκπαίδευση ως δύτης στην ΜΥΚ και απολύθηκε ως στρατεύσιμος υπαξιωματικός από την ΣΔΑΜ (1997-1999) και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία, με επικέντρωση στην Ανάλυση Λόγου και τη σύγχρονη Κοινωνική Θεωρία, αποφοιτώντας με άριστα το 2002.

Στο πανεπιστήμιο του Deree ασχολήθηκε με το ρητορικό αγώνισμα της αντιλογίας (debating) και ήταν δραστήριο μέλος του προεδρείου του Debating Club αλλά και του Hiking Club με δύο αναβάσεις στον Όλυμπο. Συμμετείχε με διάκριση στην προσομοίωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (M.U.N.) του Πανεπιστημίου Harvard στην Αθήνα (2000) και στην Κωνσταντινούπολη (2001).

Έχει λάβει μέρος και έχει διακριθεί ως ομιλητής και ως κριτής σε πολλούς μαθητικούς και φοιτητικούς διαγωνισμούς αντιλογίας σε Ελλάδα και εξωτερικό, μεταξύ άλλων το Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα (WUDC), το Πανευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα (EUDC) και το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα (WSDC). Σημαντικότερες διακρίσεις του ήταν η νίκη στον τελικό της κατηγορίας των μη-γηγενών ομιλητών (English as a second language) στο Πανευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Αντιλογίας (EUDC) το 1999 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και η συμμετοχή του ως κριτής στην τελική φάση του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Αντιλογίας (WUDC) στο Στέλενμπος της Νότιας Αφρικής το 2001. Έχει, επίσης, εκπροσωπήσει αρκετές φορές την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Πανεπιστημιακής Αντιλογίας. Το καλοκαίρι του 2007 ήταν εκπαιδευτής στο θερινό σχολείο αντιλογίας του International Debate Education Association στο Trest της Τσεχίας.

Από το 1999 και για δέκα χρόνια συνεργάστηκε με ιδιωτικά σχολεία ως εκπαιδευτής ρητορικών αγωνισμάτων και διοργανωτής αγώνων ρητορικής τέχνης. Από το 2000 έως το 2006 ήταν υπεύθυνος διοργάνωσης των Διασχολικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία), συνεργάστηκε με τη Σχολή Μωραΐτη ως εκπαιδευτής ρητορικής στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα (2002-2009). Επίσης εργάστηκε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ ως εκπαιδευτής τεχνικών επικοινωνίας σε σπουδαστές δημοσιογραφίας (2003-2004), ενώ παράλληλα συμμετείχε ως εκπαιδευτής κριτών και υπεύθυνος γραμματείας στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας του Υπουργείου Παιδείας και του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (2001-2008).

Το 2006 ήταν επιστημονικός σύμβουλος και κριτής στο εκπαιδευτικό τηλεοπτικό παιχνίδι λόγου της ΕΤ1 «Λογομαχίες», ενώ τη διετία 2007-2008 εργάστηκε στο Ίδρυμα Λαμπράκη στο πλαίσιο της «Μορφωτικής και Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας» ως υπεύθυνος της Δράσης ΙΙ: «Εκπαιδευτικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο».

Εξακολουθεί να παρακολουθεί μαθήματα ρητορικής-διαλεκτικής και σεμινάρια αυτογνωσίας και πολιτισμού στον Ρητορικό Κύκλο του κ. Γιάννη Ανδριανάτου, μαθήματα αφήγησης (storytelling) με τον Στέλιο Πελασγό και έχει συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου στην Κοζάνη όπου και διοργάνωσε το 2011 σεμινάριο ρητορικής για ενήλικες. Τον Ιούνιο – Σεπτέμβριο 2012 συμμετείχε στη Βιογραφική, Κοινωνική και Προπόνηση Ηγεσίας στην Προπόνησης Ζωής του κ. Διονύση Μπουγά.

Συμμετείχε στο διαγωνισμό επικοινωνίας της Επιστήμης Famelab που διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο και προκρίθηκε στον τελικό της Ελληνικής Διοργάνωσης το 2012, ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε και στο θεατρικό έργο επικοινωνίας της Επιστήμης για τη Νύχτα του Ερευνητή “Έγκλημα στο Εγαστήριο”.

Είναι τακτικός επισκέπτης και σχολιαστής της ιστοσελίδας TED.com από το 2008 στην οποία έχει μεταφράσει στα ελληνικά και αρκετές ομιλίες από τα διεθνή συνέδρια TED και TEDx. Τον Οκτώβριο του 2009 συμμετείχε εθελοντικά στη διοργάνωση του πρώτου TEDxAthens ως προπονητής ομιλητών και έκτοτε έχει παρακολουθήσει ανελλιπώς τις διοργανώσεις TEDxAthens, TEDxAcademy και TEDxThessaloniki.

Παρακολουθεί τις δημόσιες αντιλογίες που διοργανώνει η Intelligence Squared Greece (ΙQ2) και έχει συμμετάσχει σε βιωματικές εκπαιδεύσεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα σε νέες τεχνολογίες και κοινωνικές πρακτικές (StartUp Weekend Athens, StartUp Live Athens, Startegy).

Παρακολουθεί τις σύγχρονες πολιτικές, επιστημονικές και κοινωνικές εξελίξεις μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και το 2012-2013 συμμετείχε στην εθελοντική κίνηση πολιτών “Πολιτεία 2.0”, συντονίζοντας το πρώτο Εργαστήριο Διαβούλευσης Πολιτών το φθινόπωρο του 2013 και συμμετέχοντας σε διάφορες δράσεις του.

Είναι παντρεμένος με τη Νικολέττα Καπογιάννη και ζει στο Χαλάνδρι.

 

Ρητορική στην Αθήνα

Ημερίδα για τη Ρητορική